Biografie van René Appel

René Appel (Hoogkarspel, 1945) behoort al meer dan 25 jaar bij de top van de Nederlandse thrillerauteurs. Hij won de Gouden Strop twee keer – met De derde persoon en Zinloos gewelden werd talloze malen voor deze prijs genomineerd.

Bij Anthos | Literaire thrillers verschenen Schone handen, Weerzin, Van twee kanten, Goede vrienden en meest recentelijk De advocaat. In totaal heeft René Appel bijna een kwart miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht in Nederland.

Van de titels die in eerste instantie bij andere uitgeverijen verschenen, heeft Anthos De derde persoon, Geweten, Los geld, Doorgeschoten en Loverboy heruitgegeven. Eveneens verschenen de verhalenbundels Hittegolf en Spanning & Retourtje Hato.

René Appel is cum laude gepromoveerd op Nederlands als tweede taal en heeft ook verschillende wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Van 1994 tot 2003 was hij bijzonder hoogleraar Verwerving en didactiek van het Nederlands als tweede taal.

Sinds 2003 is hij (bijna) fulltime schrijver. Daarnaast was hij voorzitter van de Vereniging van Letterkundigen (van 2004 tot 2008), de beroepsvereniging van schrijvers en vertalers in Nederland. Ook was hij 2010 tot 2014 voorzitter van PEN Nederland,  de Nederlandse afdeling van de internationale schrijversorganisatie PEN. Hij is lid van het bestuur van de Stichting Libris Literatuur Prijs.

De media over René Appel:

‘De onbetwiste meester van de psychologische thriller.’ – Algemeen Dagblad

‘Met afstand de beste stilist van de Nederlandse misdaadschrijvers.’ – Tomas Ross

‘Als geen ander kan hij in de huid van zijn hoofdpersonen kruipen en hen op overtuigende wijze tot leven brengen.’ – De Telegraaf

‘De meester van de psychologische thriller in Nederland heet René Appel.’ – Metro

‘Hij is onmiskenbaar een vakman.’ – Trouw

‘Schrijver René Appel zet zijn personages trefzeker neer en creëert een ongemakkelijke sfeer.’ – Dagblad de Limburger

Samen met Charles den Tex is René Appel nog altijd met afstand de beste thrillerschrijver van Nederland.’ – NRC Handelsblad